Ga je een boekbespreking houden over ‘De Omzwervingen van Boek’. Wat leuk! Vind hier alle informatie die je nodig hebt.
Biografie
Melanie van de Peut (1990) hield van kind al ontzettend veel van lezen en schrijven. Zó veel dat ze zelfs twee pasjes had van de bibliotheek en als zeven jarige twaalf boeken per week uit las. Ze schreef op die leeftijd ook al haar eerste verhaal met de klinkende titel ‘Hendrik, het mes dat niet naar de afwas wilde’. Grappig detail: ook toen hield ze dus al van het schrijven vanuit voorwerpen.
Ook tijdens haar basisschooltijd en tienertijd bleef ze schrijven. In 2012 kwam ze als jonge student in de finale van de literaire wedstrijd (die nu niet bestaat) ‘Aan het Woord’ in Gelderland. Tijdens haar studie aan de Academische Pabo aan de Marnix Academie in Utrecht leerde ze de kunst van het Verhalen Vertellen kennen. Ze besloot zich er in te specialiseren en leerde zowel op het HBO+ (combinatie van universiteit en hbo) in de praktijk tijdens haar stages op basisscholen, haar master Onderwijskunde aan de Universiteit van Utrecht & een cursus vertellen aan de Vertelacademie ook in Utrecht hoe je verhalen (Verhalend Ontwerpen) en spellen (Gamification) kunt gebruiken om het onderwijs beter én leuker te maken.
Melanie aan de slag met een groep kinderen tijdens een verhalend ontwerp.
Ondertussen bleef het zelf schrijven van verhalen ook aan de deur kloppen en werd Melanie gevraagd auditie te doen bij een uitgever om kinderverhalen te schrijven en uiteindelijk ook een Peuterbijbel (naast haar werk als verhalend ontwerper, werkt Melanie als taalcoordinator met peuters) waarover je meer kan lezen bij ‘Mijn Boeken’. Op de achtergrond schreef ze vanaf 2017 ook telkens door aan een groter project ‘De Omzwervingen van Boek’. Daarover vertel ik je graag meer….
Boekpresentatie van ‘De Omzwervingen van Boek’ in Dominicanen Maastricht (maart, 2024)
De Omzwervingen van Boek
Schrijver: Melanie van de Peut
Vormgever: Bram Zwinnen
Uitgever: Clavis
Aantal pagina’s: 543
Thema: Vluchtelingen, migratie, boeken
Hoofdpersoon: Boek (Ja, je begrijpt het goed 🙂 de hoofdpersoon is een Boek! Ook mensen Ziza, Abbi en Moesa spelen een grote rol in het verhaal.
Omgeving: De Omzwervingen van Boek speelt zich af in veel verschillende landen, namelijk in: Syrië, Turkije, Griekenland, Noord-Macedonië (niet ín, maar wel vlakbij de grens), Albanië, Montenegro, Bosnië-Hercegovina, Kroatië, Slovenië, Italië, Oostenrijk, Duitsland (deze landen spelen geen actieve rol in het verhaal, maar komen er indirect wel in voor) en Nederland. De stad Maastricht met Boekhandel Dominicanen speelt ook een belangrijke rol.
Leuk om op je boekpresentatie te laten zien:
Klik hier voor de Boektrailer
Klik hier voor de een reel over de Boekpresentatie in Dominicanen Maastricht.
Veel gestelde vragen:
Melanie staat tijdens de boekpresentatie (en nu op deze site) klaar om al je vragen te beantwoorden :)!
1. Waarom ben je dit Boek gaan schrijven?
Ik begon te schrijven aan ‘De Omzwervingen van Boek’ in 2015 toen grote groepen mensen uit Syrie vluchten voor de burgeroorlog. Dit zorgde voor gastvrijheid in Europa, maar ook angst en maatschappelijke onrust. Mijn moeder werkte een groot deel van mijn leven op een peuterspeelzaal op een azc. Zij maakte zich erg zorgen om het nieuws en alles wat er gebeurde.
In 2017 moest ik voor een schrijfcursus een verhaal schrijven met een voorwerp in de hoofdrol. Hier werd het allereerste begin van ‘De Omzwervingen van Boek’ geboren. Ik begon een verhaal te schrijven over een Boek dat in Syrie leefde en.. ik schreef het voor alle mensen die op de vlucht waren en ook voor mijn moeder. Dat kan je nog steeds lezen voorin het boek, want aan hen (en mijn moeder) heb ik het verhaal opgedragen.
De vragensteller tijdens de boekpresentatie is hier Mustafa. Hij komt ook uit Syrië en is dichter en schrijver. Aan het begin van het schrijfproces schreven we samen verhalen. Aan het einde van het schrijfproces heeft Mustafa o.a. de delen in Syrië doorgelezen om te kijken of alles klopte. Ik ben heel blij met zijn hulp! (en de hulp van nog velen anderen ♥)
2. Waarom heb je er voor gekozen het verhaal vanuit een voorwerp te schrijven?
Als kind was ik gek op de films Toy Story en het ‘Dappere Broodroostertje’. Ik fantaseerde er altijd over dat voorwerpen écht leefden en stiekem ben ik dat altijd blijven doen. Maar.. er zit ook nog een diepere reden achter het kiezen van een voorwerp. ‘De Omzwervingen van Boek’ was in hele vroege versies bedoeld voor jongere kinderen. Er komen in het verhaal hele heftige dingen voor. Door het vanuit een Boek te vertellen, was het iets minder ‘eng’. Al heel snel werd het boek voor tieners, want de veel scenes bleken toch te heftig (ook verteld vanuit een boek).
Melanie leest voor op de boekpresentatie uit ‘De Omzwervingen van Boek’
3. Hoe lang heb je over het Boek geschreven?
Ik heb in totaal negen jaar aan het boek geschreven (van 2017 tot januari 2024 toen het werd uitgegeven). Dat ik er zo lang over deed, komt omdat ik verschillende banen tegelijk had, maar… ook omdat het een groot verhaal is waar ik heel veel research voor heb gedaan. Ik heb eerst de eerste vijftig bladzijden af geschreven en naar een manuscript beoordelaar gestuurd. Zij moedigde me aan om door te schrijven. Tijdens de periode corona kwam ik een tijdje thuis te zitten doordat ik door een ziekte in strikte isolatie moest (ze wisten niet wat corona met mijn lijf zou doen). Tijdens die tijd heb ik ‘De Omzwervingen van Boek’ helemaal afgeschreven. Ik ben heel blij dat Uitgeverij Clavis het avontuur met mij aandurfde en ‘De Omzwervingen van Boek’ heeft uitgegeven.
Melanie net nadat de eerste versie van ‘De Omzervingen van Boek’ af was (er zouden nog vele versies volgen 😀 groetjes van een perfectionist).
Melanie nadat ze heeft gehoord dat ‘De Omzwervingen van Boek’ wordt uitgegeven door Clavis.
4. Wat voor Research heb je voor het Boek gedaan?
Ik heb heel veel documentaires gekeken, blogs, boeken en artikelen gelezen. Via de organisatie Walk Of Shame had ik door whatsapp contact met een jonge vluchteling uit Pakistan. Hij nam ongeveer dezelfde vluchtroute als de hoofdpersoon in mijn verhaal. Daardoor kon ik hem alles vragen wat niet duidelijk was. Verder heb ik research reis gemaakt in Libanon, het land dat aan Syrie grenst en waar veel vluchtelingen waren en ik had tijdens het schrijven contact met Stichting Vluchtelingenwerk en Stichting Vluchteling. Zij hebben mij geholpen bij het opstellen van het plot. Ten slotte hebben na het schrijven verschillende mensen ‘De Omzwervingen van Boek’ gelezen om te checken of alles klopte: mensen die gespecialiseerd zijn in Syrie en ook bijvoorbeeld iemand uit Bosnie Herzegovina om te kijken of de details en taal klopte. Daarvoor heb ik stukken van het verhaal ook vertaald in het Engels.
Voor de research en omdat ik het belangrijk vind, liep ik ook mee met de nacht van de Vluchteling tijdens het schrijven. Het was de corona versie, waarin je moest proberen tussen 18 en 12u ‘s nachts zo ver mogelijk te lopen. Uiteindelijk liep ik meer dan 20 kilometer met mijn moeder, jongere broertje, tante en zusje (die sloot later aan) en haalden we meer dan 2000 euro op voor stichting Vluchteling.
Nog een foto van tijdens de boekpresentatie. Op het bord waar ik naast sta zie je allemaal foto’s van documentaires, films en artikelen die ik heb gebruikt in mijn research. Gasten op de boekpresentatie konden vragen stellen over de plaatjes en onderwerpen. Zo ontstond er een heel interessant gesprek! Deze plaatjes (en ook voorwerpen en boeken) neem ik vaak mee bij boekpresentaties. Ik noem het mijn mini-museum. Zo is er niet alleen iets te luisteren, maar ook iets te zien en te ervaren van het verhaal.
5. Je vertelde hierboven dat Boekhandel Dominicanen een belangrijke rol speelt in het verhaal. Hoe zit dat precies?
Ik wilde in mijn verhaal graag dat de hoofdpersonen naar specifiek naar Nederland wilden vluchten, omdat het verhaal daar wordt uitgegeven. Maar.. daar had ik dan wel een reden voor nodig. In het verhaal zitten ook de personages Ranim en Moesa. Zij zijn helemaal gek op boeken en boekhandels. De Boekhandel Dominicanen is gevestigd in een hele oude kerk in Maastricht (uit de 13e eeuw) en is internationaal bekend. De winkel komt vaak voor in lijstjes van de allermooiste boekhandels ter wereld. Ranim en Moesa dromen er in het verhaal van om ooit de winkel te zien of er zelfs in te werken. Dat is een van de redenen dat ze besluiten naar Nederland te vluchten en daardoor komt Dominicanen in het hele verhaal voor. Het was voor mij dan ook super speciaal en bijzonder dat de boekpresentatie van ‘De Omzervingen van Boek’ plaats vond in juist díe boekhandel in Maastricht. Zo was het verhaal echt helemaal rond. Een droom die uitkwam!
Melanie tijdens een research bezoek in Dominicanen in Maastricht. Het ongepubliceerde manuscript (dat betekent, verhaal waarvoor nog geen uitgever toen was gevonden) staat op de tablet. Heel leuk -> het kwam uiteindelijk ook door Boekhandel Dominicanen dat ‘De Omzwervingen van Boek’ bij Clavis terecht kwam. Door hun enthousiasme over de Clavis besloot ik mijn verhaal ook naar België op te sturen.
Heb je nog meer vragen? Stel ze gerust via het contactformulier.