Als je denkt aan het woord verhalenverteller, welk beeld komt dan in je op?
Bij mij was het heel consequent een man, gedateerd ergens in de middeleeuwen, met ogen vol verhalen die leunend op een wandelstok van dorp tot dorp reist om op te treden.
Een beetje als de rondreizende artiest Vitalis uit het beroemde boek ‘Alleen op de Wereld’. Hij reist samen met het acht-jarige jongetje Remi heel Frankrijk door en treedt van dorp tot dorp op (ik was als kind gefascineerd door dit verhaal en de tv-serie, dus ik vermoed dat mijn beeld daar vandaan komt).
In het begin van de oprichting van Staf & Zo werkte ik veel in kerken. Ik maakte verhalend ontwerpen rond het kerstverhaal, die ik met grote groepen kinderen van verschillende leeftijden uitvoerde. Samen stapten we een paar weken letterlijk ín een verhaal en sprongen we in de rol van engel of oude schoenmaker (kerst met Vadertje Panov). Ook in de Bijbel komt de stok (of de chique variant: staf) veel voor. Meestal is de drager van de staf een herder, bijvoorbeeld in dit bekende lied over de Herder (psalm 23). In vers vier staat:
Al gaat mijn weg
door een donker dal,
ik vrees geen gevaar,
want u bent bij mij,
uw stok en uw staf,
zij geven mij moed.
Een stok of een staf kan moed & steun geven op een lange weg. Toen ik deze woorden las in de periode dat ik een naam zocht voor mijn verhalenbureau, troffen ze me ineens. Dat beschreef precies waarom ik zoveel van verhalen houdt. Voor mij zijn verhalen niet alleen maar ‘leuk’, maar ook iets waar je op kunt leunen, juist in moeilijke tijden.
Verhalen kunnen je bemoedigen.
Ze kunnen je waarschuwen.
Je aan het denken zetten.
Ze kunnen je opvrolijken.
Verhalen inspireren.
Conclusie: Verhalen zijn een staf waarop je kunt leunen, terwijl je door het leven wandelt.
Met verhalenbureau Staf & Zo wil ik Nederland kennis laten maken met de kracht van verhalen!
P.S. De staf op de foto’s komt trouwens van het bedrijfje Creanatura. Rogier Vogelzang is houtkunstenaar en maakt prachtige wandelstokken en pelgrimsstaffen.