Verhalend Onderwijs
Verhalen en onderwijs zijn een gouden combinatie. Zowel tijdens mijn master aan de Universiteit van Utrecht (over Onderwijs Ontwerp en Organisatie Advies), als tijdens mijn tijd op de Academische PABO aan de Marnix Academie heb ik mezelf er zoveel mogelijk in gespecialiseerd.
Voorbeelden van projecten die ik heb ontworpen voor organisaties:
- Verhalend Ontwerpen
Verhalend ontwerpen is een manier van onderwijs, waarbij kinderen leren binnen een verhaal. Elke week begint er weer een nieuw hoofdstuk van het verhaal en bij elk hoofdstuk zijn er activiteiten die bij het verhaal passen. De verschillende hoofdstukken en gebeurtenissen houd je bij op een wandfries (zie foto hieronder). Zo zien de kinderen het verhaal elke week groeien en omdat ze zelf de hoofdpersoon zijn van het verhaal zijn kinderen heel betrokken. Het is daarom een hele fijne manier van werken.
Ik heb lange tijd gewerkt als jeugdwerker in een kerk en rond kerst deed ik elk jaar met kinderen een groot verhalend ontwerp. Een van die ontwerpen (zie foto’s hierboven van het door de kinderen voltooide wandfries ‘De Hemel op Aarde’ en hieronder voor een indruk van de sfeer: kinderen voerden voor dit ontwerp uiteindelijk hun eigen kersttoneelvoorstelling uit) voerde ik ook uit op andere locaties en maakte ik uiteindelijk digitaal: zodat kerken en scholen in heel Nederland het ontwerp meerdere jaren volgden. Nieuwsgierig naar meer? In dit Instagram Hoogtepunt leid ik je rond bij zo’n wandfries van een voltooid Verhalend Ontwerp (zie foto twee: dit was een ontwerp rond het kerstverhaal van ‘Vadertje Panov’ van Leo Tolstoj) en als je vragen hebt: vraag gerust. Ik hoop zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken voor verhalend ontwerpen, want.. het werkt echt!
- Staf & Zo als jeugdwerker.
Met Staf & Zo deed ik twee keer een groot organisatie-onderzoek binnen een kerk. Beide keren was het onderwerp hetzelfde: de kwaliteit van het jeugdwerk. Binnen één van deze twee kerken werk ik nu met Staf & Zo als jeugdwerker. Ik ontwerp regelmatig verhalend onderwijs voor verschillende doelgroepen
– 0 – 6 jaar: Belevingsdiensten voor de allerjongsten: Kerk op Schoot
– 6- 12 jaar: o.a. Verhalend Adventsprojecten voor Kinderen.
– 12-18+ jaar: MP3 (Meeting Point 3e zondag van de maand) waarin we jongeren aan het denken zetten en samen DOEN rond actuele onderwerpen als de vluchtelingencrisis, muziek en identiteit.
In het ontwerpen van dit onderwijs werk ik ook samen met Jop (de landelijke organisatie van PKN Nederland).
- Onderwijs voor volwassenen.
Voor de organisatie Seeker-City ontwierp ik een verhalende workshop over het vinden van gouden momenten in je werk. Aan de hand van deze workshop gingen de deelnemers zelf aan de slag met het creëren van verhalen voor op de website van de organisatie. Voor de landbouw organisatie CCA ontwikkelde ik een workshop rond verhalen vertellen op beurzen.
- Andere projecten.
Tijdens mijn studie specialiseerde ik me zoveel mogelijk in verhalen vertellen en het ontwerpen van verhalend onderwijs. Hiervoor:
– Deed ik onderzoek en ontwierp ik een verhalende lessenserie voor de organisatie PC-GVO in Utrecht.
– Gaf ik tijdens mijn studie een engelstalige leiderschapscursus van meerdere lessen (waarin ook verbeelden, dromen en het schrijven van je verhaal een grote rol speelden) voor jongeren 12-18 jaar op een middelbare school in Siauliai samen met andere internationale studenten (Ik studeerde voor het Erasmus Programma meerdere maanden in Litouwen).
– Deed ik onderzoek naar motivatie aan de hand van gamification bij leerlingen van 12-14 jaar bij het Johannes Fontanus College in Barneveld.
– Ontwierp ik verschillende keren een verhalend ontwerp voor scholen in Amersfoort waaronder de Bolster (voor groep 2 en een keer voor groep 8) en de Kon-Tiki (groep 5-8). Voor de Prins Willem-Alexander school creëerde ik een verhalend leesbevorderingsproject voor kleuters.
Deze ervaringen gebruik ik nog steeds in mijn lessen als ik langs kom als schrijver op school. Vragen over verhalend onderwijs en wat dit zou kunnen betekenen in jouw school of organisatie? Ik deel mijn kennis graag. Stuur me gerust een bericht via het contactformulier.